Yüksekte çalışma yapılan alanlarda çalışanların düşmesini ve zarar görmesini önlemek için geçici kenar koruma sistemleri kullanılır. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak açısından kullanılan bu kenar sistemlerinin standartlara uygun olması çok önemlidir. Toplu koruma sağlayan bu sistemler ile güvenli çalışma alanları yaratmak mümkün hale gelirken, meydana gelen kazalarda hasarı en aza indirmek kolaylaşır.

Geçici kenar koruma bariyerleri, inşaat sektöründe daha güvenli bir çalışma ortamı sağlamak açısından hayati bir yere sahiptir. Bu ekipmanlar ile işçilerin güvenliğini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda projelerin daha verimli şekilde ilerlemesi sağlanır.

Geçici kenar koruma sistemleri; yüksek yapılarda kullanılan ve aktif şekilde çalışan elemanların aşağı düşmesini engellemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Özellikle yerleşim birimlerinde bulunan inşaatlarda yayaların can güvenliğini sağlamak için tercih edilen bu ürünler, güvenlik söz konusu olduğunda olmaz olmaz bir konumda yer alır.

Geçici kenar koruma sistemleri, yapı inşaatları başta olmak üzere birçok çalışma alanında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve boşlukların kapatılarak belirsiz olan yüksekliklerde güvenilir bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla tercih edilir. Yapıların inşa sürecinde geçici kenar koruma sistemlerini kullanmak riski tamamen ortadan kaldırmasa bile, potansiyel bir risk taşıyan inşaat sektörünün tamamında daha güvenilir bir çalışma alanı oluşturur. Öyle ki çok hafif yaralanmalarla sonuçlanma olasılığı olan iş kazaları, iş ve işçi güvenliği için gereken önlemlerin olması gerektiği şekilde alınmaması durumunda ölümle sonuçlanabilir.

İş ve işçi güvenliği önlemleri, inşaat alanında yapılan çalışmaları sürdürmekle görevli olan çalışanların hayati güvenliğini sağlarken, alan dışında bulunan kişilerin herhangi bir kazadan olumsuz etkilenmesinin önüne geçer. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda olmazsa olmaz bir konumda yer alan geçici kenar koruma sistemleri mutlaka kullanılmalıdır. Bu ürünlerin üretiminde uluslararası standartlara uygun üretimlere imza atan Dekosi, tam koruma ve yüksek güvenlik çalışma sistemi ile geçici kenar koruma sistemlerinde kaliteye daha rahat ulaşmasını sağlar. Bu konuda her zaman akılcı çözüm önerileri ile karşınıza çıkan Dekosi toplu koruma tedbirleri ile bilgi sahibi olmak için müşteri destek ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.

Geçici Kenar Koruma Sistemlerinde Kalite

Geçici kenar koruma sistemi satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kaliteli üretim, geçici kenar koruma sistemlerinden aranan ilk kriter olmalıdır. Tercih edilen kenar koruma bariyerinin çerçeveli olması, alt kısmında topluluk sacı olması ve TS EN 13374 standardına göre bir korkuluk seçimi yapılması da çok önemlidir. Ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levası ya da ara koruma (ağ, çit vb) sistemlerinden birini içermesi gerekir. Ana korkuluk ve topuk levhası bu ürünlerde temel ihtiyaç özelliklerinden biri olarak belirtilirken, bu ikisinin arasında kalan açıklıklar 47 santimden fazla olmamalıdır. Bu yüzden ara korkuluk ya da ara koruma (çit, parmaklık, güvenlik ağı vb) sistemlerden herhangi birinin tercih edileceğinin mutlaka belirtilmesi gerekir.

Geçici kenar koruma sistemi alınırken, sahte TS EN'li ürünlerden kaçınmak gerekir. Merdiven altı firmalar sahte TS EN'li kenar koruma sistemlerini piyasaya sürdüğünden, ürünü satın alırken üzerinde soğuk mühür olmasına da mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Ara koruma sistemi olarak kullanılabilecek olan ağlar TS EN 1263-1 standartının gerekliliklerini karşılıyor olmalıdır. Buna bağlı olarak ağ sabitlemeleri TS EN 13374 standardında yer alan korkuluk sınıfları yükleme ihtiyacını karşılamalıdır. Ayrıca ağların mutlaka gevşekliği önleyecek şekilde gerilmesi gerekir. Bu durumda:

  • Ana Korkuluk: Ana korkuluğun herhangi bir üst noktası ile çalışma yüzeyi arasında bulunan dik mesafe en az 1000 mm olması gerekir. Ana korkuluklar sürekli olmalı ve herhangi bir yatay boşluk 120 mm'den az olmalıdır,
  • Topuk Levhası: Topuk levhasının herhangi bir en üst noktası ile çalışma yüzeyi arasında bulunan dik mesafe ise en az 150 mm olmalıdır. Topuk levhaları, çalışma yüzeyi ile arasındaki boşlukları önleyebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Eğer bu durumda boşluk varsa bile, 20 mm çaplı bir kürenin geçmesinin mümkün olmayacağı boyutlara sahip olması tavsiye edilir,
  • Ana Koruma Sistemi ya da Ara Korkuluk: TS EB 13374 standardında bulunan korkuluk sistemi ile bileşenlerinin ölçüsü, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Ek-4(A) Yüksekte Çalışma başlığının 6. Maddesinde tanımlanan değerler ile örtüşmekle birlikte, standartta belirtilen değerlerin çok daha detaylı bir şekilde verildiği görülür.

Korkuluk sistemlerinin sınıflandırılması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. TS EN 13374 standardı kapsamında bulunan geçici kenar koruma sistemleri; Sınıf A, Sınıf B ve Sınıf C olmak üzere 3 ayrı sınıf altında değerlendirilir.

Sınıf A koruması yalnızca statik yüklemelere karşı direnç sağlama özelliğine sahiptir. Bu yüzden Sınıf A, 10'dan daha küçük açılarda kullanılması gerekir. Korkuluk sisteminin kendisinin dikeyden çalışma yüzeyine doğru eğimi ise 15'den fazla olması doğru değildir. Eğer bir ara korkuluk söz konusu ise, boşluklar 470 mm çaplı bir kürenin geçmesi mümkün olmayacak şekilde boyutlandırılmış olmalıdır. Eğer bir ara korkuluk sürekli değilse ya da hiç yoksa korkuluk sistemi 250 mm çaplı bir kürenin geçmeyecek şekilde ölçülendirilmesi gerekir.

Sınıf B koruma sistemi ise statik yüklemelerde ve düşük dinamik olan etkilerde direnç gösterme özelliğine sahiptir. Korumaya dayanan ya da korumanın yanında yürüyen bir insana destek sağlama özelliği olan bu sınıf, korumaya doğru yürüyen ya da düşen inşa ı topluca durdurabilir. Ayrıca eğimli bir yüzeyden yuvarlanan ya da düşen insanı topluca durdurabilir. Sınıf B, geçici 30'dan küçük açılarda düşme yüksekliği sınıflandırılması olmadan ya da 60'dan küçük açılarda iki metreden az düşme yüksekliklerinde kullanılır.

Sınıf C koruma ise, dik eğimli olan bir yüzeyden kayan personelin düşmesine engel olmak üzere gerekliliklere bağlanan ve yüksek dinamik kuvvetlere sahiptir. Bu sayede dik eğimli bir yüzeyden devrilen ya da kayan insanı toplu şekilde durdurabilir.

Geçici Kenar Koruma Sistemlerinde Firma Seçimi

Geçici kenar koruma sistemleri; inşaat, bakım ve onarım gibi büyük çaplı endüstriyel faaliyetlerde çalışanların yüksek bölgelerde çalışmak sorunda kalmasından kaynaklı etkin koruma sağlayan ürenlerdir. Böyle yerlerde çalışırken, kenar boşluklardan düşme riski her zaman için vardır. Bu durum bazen ciddi yaralanmalarla sonuçlanabildiğinde, geçici kenar koruma sistemleri olası riskleri en aza indirerek çalışanların iş güvenliğinin artmasını sağlar.

Geçici kenar koruma sistemleri günümüzde birçok farklı özellikte ve tipte üretilir. İhtiyaca uygun kenar koruma sistemlerini satın alırken, ürünün özelliklerini dikkatli şekilde incelemeli ve sonrasında satın alma işlemi gerçekleştirilmelidir. Dekosi, geçici kenar koruma sistemleri söz konusu olduğunda üst düzey kalite standartlarında üretimlere imza atan profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Firmamızın ürettiği tüm kenar koruma sistemlerinde TSE-EN 13374 standartlarına uygun üretim söz konusu olduğundan, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak için proje yönetimi, tasarım ekibi ve lokal yöneticilerle beraber sürekli iletişim halinde bir çalışma ortamı vardır. Dekosi, düşme riski olan bölgelerde ihtiyaca uygun projelendirme ile ilk etapta bu tehlikeli kısımları tespit eder ve gerekli önlemleri almak için ortak bir karar verir. Sizde geçici kenar koruma sistemlerinde kalite ve güvenin tek adresi olan Dekosi kalitesini deneyimlemek için hemen web sitemize göz atabilirsiniz.